Adelante
Gènere
Premsa d'entitats
Idioma
Castellà i Castalà
Periodicitat
mensual
Àmbit de distribució
Premsa Local
Entitat editora
Centre Republicà de Pollença
Seu
Monti-sion, 6, Pollença
Tipografia
Imprempta de Muro
Suport
Paper
Primer número
20 de juny de 1931
Darrer número
20 de febrer de 1932

Adelante va ser un publicació en castellà que s'edità a Pollença entre 1931 i 1932. En total aparegueren 26 números. Es definia com a Anti-caciquil, izquierdista i portava com a subtítol "Dios me puso sobre nuestra ciudad como un tábano sobre un noble caballo , para picarlo y tenerlo despierto...(Sócrates)". Entre el 20 de juny de 1931 i el 31 d'octubre de 1931 va ser un setmanari. Des d'aquesta data passà a ser quinzenal fins al final de la publicació el 20 de febrer de 1932 .

Format i estructura

La publicació presentava un format de quatre pàgines de 32 x 23 cm a tres columnes de 28 x 7,5 cm. La superfície impresa ocupava gairebé tot el periòdic. Només es trobava il·lustrada la capçalera obra de Salvador Bonastre.

Les seccions solien ocupar-se de notícies de l'Ajuntament de Pollença, sobre la localitat, articles d'opinió, resum del pressupost ordinari de l'Ajuntament els darrers anys de la dictadura de Primo de Rivera i sobre religió.

S'imprimia a la Imprenta La Independencia de Palma.

Redacció

El director d'Adelante, com reflecteix la mateixa publica, va ser Bartomeu Cabanelles que també havia estat l'impulsor del Centre Republicà de Pollença. També hi col·laboraven Martí Vicenç, Josep Vilanova Campomar, Juan Jiménez, Antoni Pons i Ateu Martí.

La redacció es trobava al mateix Centre Republicà al carrer de Monti-sion, núm. 6, de Pollença.

Continguts

La línia editorial de la publicació es pot considerar d'esquerra radical i anticacaciquil en què hi tenien cabuda posicionaments diversos com el republicanisme, el socialisme, el comunisme, l'anarquisme o simplement l'anticlericalisme.

Els continguts, per una part, tractaven qüestions més generals com la crítica a la burocràcia, a l'Estat, al militarisme i a favor de l'anticlericalisme, de l'educació laica i de la nacionalització de la terra. En algunes ocasions criticà l'actitud d'alguns socialistes però també demanà el vot per la coalició republicanosocialista i la participació a les eleccions.

Per altra part també inseria textos sobre la temàtica i l'actualitat pollencina. Els seguidors a la localitat del cacic Joan March Ordinas, els republicans moderats (per no defensar una fiscalitat progressiva) i arrendataris importants eren objectius habituals d'Adelante. La publicació també atacà el batle Martí Pons acusant-lo d'haver-se allunyat dels obrers que li havien donat el govern. Un altre tema recurrent era la crítica cap a els elements religiosos de les festes locals. Fins i tot es posicionà contra el simulacre de Moros i Cristians perquè incitava la guerra entre els pobles.

Mantingué una certa polèmica amb altres publicacions locals com Pollensa i L'Almoina. Publicà textos de La Sotana Roja.

Els anuncies eren de la fàbrica de gasoses de Damià Cerdà i el Garage Imperial.

Distribució

El número solt es venia a 10 cèntims. La subscripció com a setmanari costava a Mallorca 1,20 ptes per anual, a províncies i Ultramar 8 ptes i a l'estranger 15 ptes per trimestre. Quan passà a quinzenal la subscripció trimestral valia 60 cèntims a Mallorca, 5 ptes a províncies i Ultramar i 10 ptes a l'estranger.

La publicitat costava 30 cèntims fins a tres línies més 10 cèntims més per cada línia més.

Significació històrica

Adelante va ser la principal publicació del moviment republicà d'esquerrres que aparegué a Pollença durant la Segona República.

El fons es pot consultar a l'hemeroteca de la Biblioteca Pública de Mallorca.
GMABibliografia

  • MARCH BISBAL, Jaume i SALAS VIVES, Pere (2007): "L'esquerra radical durant la Segona República" a SERRA BUSQUETS, Serra i COMPANY MATAS, Arnau (coor): La Segona República XXV. Jornades d'Estudis Locals. Institut d'Estudis Baleàrics (IEB). Palma, p. 451-463.

Categories

Premsa local Premsa en castellà Premsa d'entitats Premsa setmanal Premsa quinzenal Premsa del segle XX