accion social.jpg
Acción Social
Gènere
Premsa d'entitats
Idioma
Castellà
Periodicitat
Premsa quinzenal
Entitat
Agrupació de Treballadors d'Unió de Dretes
Seu
Palma
Àmbit de distribució
Premsa de Mallorca
Primer número
9 de juliol de 1932
Suport
Paper

Acción Social va ser una publicació de l'Agrupació de Treballadors de la Unió de Dretes que edità vuit números de del 9 de juliol de 1932.

Format i estructura


La publicació presentava vuit pàgines amb un format de 32 x 22,5 cm a tres columnes de 6 x 23 cm. La superfície era totalment impresa i sense il·lustracions. La publicitat estava concentrada en una sola pàgina.

Redacció


El director possiblement fou Andreu Buades Ferrer, llavors president de l'Agrupació de Treballadors de la Unió de Dretes. Luis Rubio Paz n'era el secretari i Miquel Negre Serra el tresorer.

Els redactors eren Antoni Moncada, Dolors Fortuny, Lluís Zaforteza i Miquel Alcón. També s'hi inserien textos signats amb pseudònim com A.B.E.L.

Continguts

La publicació tractava qüestions socials i de classe obrera des d'una perspectiva conservadora. Solia polemitzar amb les pocions de comunistes, republicans, socialistes i maçons.

La línia editorial del quinzenal presentava el patró com un pare i els obrers com els seus fills. Criticava el materialisme de les forces d'esquerres per utòpic i grosser. Només el capital i el treball poden exercir una vertadera funció pacificadora.

Alguns articles destacats foren el de Dolors Fortuny La mujer y la política, Un anarquista antes de morir pide el Viático d'Andersen, Carta abierta a un joven comunista d'A.B.E.L. i Formación intelectual de los obreros de Miquel Alcón.

Els anuncis eren sobre comerços, aliments, mercaderies, neveres, pastes per sopa i electricitat.

Significació històrica

Acción Social reflecteix l'activisme obrerista del partit de dretes Acció Popular de Mallorca durant la Segona República.

El fons es pot consultar el número 1 a la biblioteca de la Fundació Bartomeu March.

Categories

Premsa de Mallorca Premsa en castellà Premsa d'entitats Premsa quinzenal Premsa del segle XX