Acción (Eivissa)
Gènere
Premsa d'entitats
Idioma
Castellà
Periodicitat
Premsa mensual
Fundació
8 de desembre de 1930
Seu
Eivissa
Suport
Paper
Àmbit de distribució
Premsa d'Eivissa Premsa de les Pitiüses
Desaparició
30 de juliol de 1931
Dipòsit legal

ISSN

Acción, periòdic mensual, social i agrari, es va proposar el foment de la cultura social i agraria en un sentit ampliament educatiu i cristià. Aquesta capçalera probablement va nèixer a rel d'una sèrie d'acords firmats entre la Federació Catòlica de Sindicats Agrícoles, la Societat de Socors Mutus i la Caixa de Pensions per a la Vellesa i d'Estalvis. Acción, publicació tinguda per complement de Diario de Ibiza i continuació de Nuestra Hoja, bé podria considar-se organ de les Joventuts Catòliques Agraries.
Format i estructura

Aquesta publicació la comformaven dos pàgines de 44 x 32 cms, a tres columnes.
Redacció

Dirigit per César Puget Riquer, president de la Federació de Joventuts Agràries, membre del comité central del Partit Liberal Regionalista d'Eivissa i president del Partit Social Agrari, els seus principals redactors varen ser Isidor Macabich, Cosme Vidal i Llàcer, Alexandre Llobet Ferrer, Vicent Torres Laborda i Joan Marí Cervera.
Continguts

Els seus continguts, principalment, feien referència a temes agraris i religiosos, per ser la Federació de Joventuts Catòliques Agràries una filial de la Federació Catòlica de Sindicats Agrícoles. A més, hem de destacar que la secció 'Consultori agrícola' estava escrita en dialecte eivissenc, no havent trobat més seccions en català però sí alguns altres textes.
Distribució

Distribuït el periòdic a Eivissa i Formentera, a l'Hemeroteca Municipal d'Eivissa es poden consultar quatre números dels set que van veure la llum.
AJVD
Bibliografia

  • Roselló Tur, Bartomeu de: Datos para la Historia de la Imprenta y del Periódico en Ibiza (1935).
  • Escandell Tur, Neus: 'La premsa de dretes a Eivissa durant la Segona República'. Anuario de Ibiza y Formentera. Eivissa, 1986.
  • Viñarás y Domingo, Antonio José: Eivissa y Formentera, 1931-1936: sociedad, economía, elecciones y poder político. Tesi doctoral inèdita. Eivissa, 2013.
Categories

Premsa d'Eivissa Premsa de les Pitiüses Premsa en castellà Premsa d'entitats Premsa mensual Premsa del segle XX